Smurfit Kappa-case

De klant

Smurfit Kappa Roermond Papier maakt deel uit van de Smurfit Kappa Group, wereldleider in op papier gebaseerde verpakkingen met een omzet van 8 miljard euro. De fabriek beschikt over twee pulperlijnen, die oud papier verwerken tot papierpulp. Drie papiermachines in volcontinudienst verwerken jaarlijks 600.000 ton oud papier tot rollen nieuw papier. Dit is ruim 25% van de jaarlijks in Nederland ingezamelde hoeveelheid oud papier.

De uitdaging

Het doel: tegen lagere onderhouds- en energiekosten een betere pulpkwaliteit maken, waarop de papiermachines beter draaien. ERIKS, al 30 jaar partner van Smurfit Kappa, werd daarom ingeschakeld om Pulperlijn 31 te reviseren.

Het inzicht

probleemanalyse door ERIKS werd onderzocht of de riemoverbrenging vervangen kon worden door een tandwielkastaandrijving. Een goede, maar zeer kostbare oplossing, die na onderzoek fysiek niet bleek te passen. Een belangrijk inzicht dat ERIKS deed besluiten om te kiezen voor een compactere aandrijving met een hoger vermogen.

De oplossing

twaalf groeven vervangen door twee Gates Predator krachtbanden van tien groeven. Krachtige riemen voorzien van aramide (kevlar) trekkoorden, met de unieke eigenschap dat ze meer vermogen kunnen overbrengen met minder snaren.

Het resultaat

tegenwoordig krachtiger dan ooit en is betrouwbaarder omdat de compacte banden een significant langere levensduur hebben. Met meer stabiliteit, minder slip en langere standtijden als resultaat.