AEB Amsterdam-case

De klant

Afval Energie Bedrijf Amsterdam (AEB) levert door het verwerken van afval, het opwekken van energie en het terugwinnen van materialen een bijdrage aan een schone stad en een duurzame metropoolregio Amsterdam. Met hun afval gestookte energiecentrales produceert AEB jaarlijks 1 miljoen MWh aan elektriciteit en 500.000 gigajoule stadswarmte. Uit het restafval worden waardevolle metalen en bouwstoffen gewonnen.

De uitdaging

die twee soorten gas (gerecycled of reci-gas en verbrandingsgas) van elkaar moet scheiden, niet meer gasdicht te zijn. Hierdoor kwamen schadelijke gassen op het verkeerde moment op de verkeerde plaats in het systeem terecht. Met een oververhittingsrisico voor de nozzles tot gevolg. AEB schakelde daarom ERIKS in.

Het inzicht

Vermenging van reci-gas en verbrandingslucht mocht namelijk absoluut niet voorkomen. Er werd besloten om een oplossing te creëren met twee kleppen.

De oplossing

Een controleaansluiting werd toegevoegd om een signaal te geven zodra de luchtdruk weg zou vallen. Het systeem werd bovendien voorzien van een standmelding zodat AEB er altijd zeker van kan zijn dat de kleppen tijdens normaal bedrijf gesloten blijven.

Het resultaat

De oplossing functioneerde zelfs zo goed dat AEB inmiddels alle oude kleppen heeft vervangen voor deze nieuwe, intelligente combinatie.

Energie & Water